Trägolv i kök, hall och andra rum

Trägolv kan läggas i kök, hall, vardagsrum, sovrum och matsal. Egentligen alla rum utom badrum. Däremot kan det vara bra att tänka på att olika rum har olika förutsättningar och att man tar hänsyn till detta i valet av trägolv för det enskilda rummet.

Golv i kök

Att välja köksgolv handlar om mer än att hitta ett golv som matchar inredningen. Trägolv är vackra och i och med att det går att slipa om dem är det ett hållbart alternativ i längden. Det krävs lite underhåll, men du får ett vackert golv över tid.

I köket där golvet lätt kan få ta emot lite stötar kan det vara bra att satsa på ett lite hårdare golv som exempelvis ek och ask.

Det är också viktigt att tänka på att ytbehandla med ett riktigt slitstarkt lack. Använd möbeltassar på köksstolarna och tänk på att alltid torka upp pölar när ni spiller.

Kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur du kan få ett vackert och hållbart trägolv i ditt kök.

Golv i hall

Hallen ger ett av bostadens första intryck. Ett trägolv är vackert och varmt, det ger ett välkomnande intryck. Men påfrestningarna på golvet i en hall är också stort, det behövs ett golv som tål smuts, fukt och slitage. När du väljer att lägga ett trägolv i hallen bör du därför välja ett hårt träslag som exempelvis ek eller bok.

Rent generellt är det också bra att ytbehandla ett trägolv i hallen med lack. Det hjälper golvet att stå emot väta och smuts. Men även hårdvaxolja kan vara ett alternativ.

Hårda trägolv för kök och hall

När du väljer trägolv för kök eller hall bör du välja ett hårt träslag. Exempel på hårda träslag är ask, ek och bok.

Träslags hårdhet anges i Brinell. Ett högre Brinell-värde innebär ett hårdare träslag. Furu är exempelvis ett mjukt träslag och har ett värde på 1,6. Ask som är ett hårt träslag har däremot ett värde på 4,0.

Golv i sovrum

Några aspekter som brukar vara önskvärda för golv i sovrum är att det ska kännas ombonat, ljuddämpande och skönt att gå barfota på. Bäddningen har också en tendens att dra upp mycket damm, så ett slätt trägolv är positivt ur hygieniskt perspektiv.

Golv i vardagsrum

Ett vardagsrum ska kännas inbjudande och trivsamt. Här tillbringar vi ofta mycket tid under våra vardagar och det ska också kännas representativt när vi tar hem gäster.

Många av de aktiviteter som sprider ljud förekommer i vardagsrummet, exempelvis tv-tittande och diskussioner. Ett golv som har ljuddämpande egenskaper är därför positivt.

Parkettgolv gör så generellt sett mycket bra i vardagsrum. Det är slittåligt och enkelt att rengöra. Har du ett litet vardagsrum kan du få det att kännas större med stavparkett. Har du ett redan stort vardagrum kan du med breda och långa plankor få det att kännas ännu större.

Trägolv i Stockholm

Behöver du hjälp med trägolv i någon av bostadens rum. Oavsett om det gäller kök, matsal, hall, vardagsrum eller sovrum så har vi kunskap och utrustning för att hjälpa er till bästa tänkbara resultat. Kontakta oss så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att få rätt trägolv till ditt rum.